A legtöbb betegséget könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. Mivel célunk az, hogy pácienseink minél hosszabb, és egészségesebb életet éljenek, nagy hangsúlyt kell fektetni a betegségek megelőzésére, elkerülésére. Ennek egyik legfőbb eleme, az életmód tanácsadás, vagyis az, hogy folyamatosan felvilágosítsuk az állattartókat, hogy kedvencüknek miként tudnak a fajuknak, fajtájuknak, koruknak, nemüknek legmegfelelőbb életkörülményt, környezetet, táplálékot, mozgást, stb., biztosítani. A helyes életmódról egyrészt programszerűen, minden rendelőben való találkozáskor, az aktuális élethelyzetnek megfelelően igyekszünk kérdés nélkül tájékoztatást adni, másrészt bármilyen felmerülő kérdésre személyesen, telefonon, és e-mailben is szívesen válaszolunk. A betegségek megelőzésében a másik fontos elem - az általános állattartási körülményeken túl - azok a konkrét intézkedések, melyek egy adott betegség megelőzését célozzák. Ide tartoznak a fertőző betegségek elleni oltások, a különböző külső és belső élősködők elleni kezelések, és ide tartozik még többek között az ivartalanítás is. Ezekről a megelőző kezelésekről is igyekszünk a legteljesebb körű tájékoztatást adni, és az állattulajdonossal szorosan együttműködve felállítani  a legmegfelelőbb védekezési programot a megszületéstől az öregkor végéig.

Ezért van különösen nagy jelentősége az állatorvoslásban a különböző szűrővizsgálatoknak, melyekre egyes fajtáknál már fiatalkorban is szükség lehet (pl.: csípőízületi diszplázia szűrés nagytestű kutyákban, vagy örökletes szemészeti elváltozások szűrése arra hajlamos kutya és macska fajtákban). A középkort betöltött kutyáknál, és macskáknál fokozottan ajánlott egyre gyakrabban, és egyre szélesebb körűen vizsgálatokat végezni, hogy egyéni igényeiknek megfelelően tudjuk alakítani környezetüket, táplálásukat, mozgatásukat.

Mindennél jobb szűrővizsgálat a fizikális betegvizsgálat, amikor az állatorvos végigvizsgálja a beteget. Ezért tartjuk fontosnak, hogy bármilyen okból érkezik hozzánk egy páciens, legyen az csak egy kötelező védőoltás, akkor is teljes fizikális betegvizsgálatot végzünk, mely során nem ritkán felfedezzük egy-egy betegség kezdeti tüneteit. Ha ennél mélyrehatóbb szűrővizsgálatot szeretnénk végezni, természetesen be kell vonnunk a különböző műszeres kiegészítő vizsgálatokat is, mint pl. ultrahang, vérlabor stb.

Állatorvosi tevékenységünk, szolgáltatásunk során kiemelt helyen kezeljük a pácienseink gazdáival történő kommunikációt. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy minden gondolatunk, tudásunk, érvünk, és ellenérvünk kiterjedten, és változatlan formában jusson el az állatok tulajdonosaihoz. Fontos számunkra, hogy a beteg gazdája minden lehetséges információnak birtokában legyen, amikor az állat további gyógykezeléséről kell döntenie, tisztában legyen minden beavatkozás várható előnyével, hátrányával, a lehetséges kockázatokkal, mellékhatásokkal, és az esetleges alternatív lehetőségek létezésével is. Így tudjuk biztosítani a leghatékonyabb megelőző, és gyógyító munkát, így tudjuk biztosítani a legtöbb elégedett ügyfelet! smiley