Magyarországon közel másfél millió kutya él és több tízezerre tehető a kóbor kutyák száma. Mi, állatbarátok a kutyákat társállatoknak tartjuk, sorsukért felelősséggel tartozunk és fontos, hogy erre figyelmeztessük a környezetünkben élő embertársainkat is. Természetesen legalább ennyire kiemelkedő szerepe van annak, hogy a kutyás-nem kutyás társadalom között tolerancia alapon olyan konszenzus jöjjön létre, melyben mindenki, a másik fél érdekét is kölcsönösen tiszteletben tartva, megtalálja azt a számára komfortos együttélési modellt, mely hosszú távon is biztosítja a közösség biztonságát és kényelmét. Az anyag szerkesztése során közösen dolgoztak együtt a NÉBIH, dr. Rúzsa Ágnes, Rákosmente Jegyzője, a Fővárosi Jegyzők Egyesületének Elnöke, ügyvédek és a Vigyél Haza Alapítvány önkéntes munkatársai, akik az anyag összeállításának kezdeményezői voltak. Céljuk a kiadvánnyal – mely a társállatok közül elsősorban a kutyákra koncentrál –, hogy olyan tudásbázist hozzunk létre, mely mind az állatvédő szervezeteknek, mind az önkormányzatok, a rendőrség és a szakhatóságok állatvédelemmel foglalkozó munkatársainak segítséget nyújt felelős munkájuk végzésében. Meg kívánják jegyezni, hogy jelen kézikönyv anyaga szakmai véleménynek minősül, kötelező jogi erővel nem bír. Az anyagban a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket foglalták össze, és ennek kapcsán is látszik, hogy vannak még szabályozatlan területek, értelmezésre szoruló rendelkezések, megoldásra váró alkalmazási problémák. A szakmai anyagot és a kiegészítő magyarázatokat legjobb tudásuk szerint állították össze, de természetesen lehetnek olyan részletek, melyek a felhasználók, szakemberek személyes tapasztalatai alapján kiegészítésre szorulnak. 

A Teljes kiadvány elérhető az alábbi linken:

https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/886114/kutyatartasi_kezikonyv_2018_2kiad_ON.pdf/6139612a-1f45-305d-93f5-9e103cc3a970

Az iránymutató kézikönyv mellett részletesen is olvashatnak a kedvtelésből tartott állatok tartására és az állatokkal való bánásmódra vonatkozó törvényi rendelkezésekről, amelyek a 41/2010. (II. 26.) ,,A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról" című kormány rendeletben találhatóak meg az alább megtalálható linken.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1000041.KOR