Rendelőnk zavartalanul működik napjaink komoly járványügyi helyzetében is, hiszen fontos számunkra kedvence egészsége. Továbbra is időpontfoglalásos rendszerben működünk, kérjük minden esetben egyeztessen telefonon, mielőtt hozzánk látogatna! Törekszünk pácienseink között időben akkora szünetet hagyni, amivel minimalizálható a fertőzésveszély. Kérünk mindenkit, hogy tartsa be ezen cikk 9. pontjában olvasható előírásokat, csökkentve ezzel a humán járvány terjedésének sebességét! A legfontosabb  járványügyi figyelmeztetések olvashatóak rendelőnk több pontján is, kérjük ezek betartását!

 

Az alábbi információk a Magyar Állatorvosi Kamarának a témában kiadott tájékoztatóin, és a Kisállatorvosok Világszövetségének (WASVA) ajánlásán alapulnak.

  1. A COVID-19 vadon élő állatokban alakult ki, róluk került át az emberre. Mi áll ennek a hátterében?

A koronavírusoknak számos változata alakult ki és cirkulál rendkívül hosszú ideje vadon élő madarakban, denevérekben és emlősállatokban is. Ezek a vírus természetes hordozói, rezervoárjai. A COVID-19 mutáció feltételezések szerint denevérben alakult ki, és eddig pontosan nem tisztázott úton került át az emberekre. Súlyos megbetegedést csak emberben okoz, egyéb fajokban nem.

  1. Mekkora kockázatot jelentenek a háziállatok a fertőzés emberről emberre való átvitelében?

A mai tudományos ismereteink és a tények alapján a hazánkban leggyakrabban háziállatként tartott állatfajok – a kutyák és a macskák – nem terjesztik aktív módon a COVID-19 kórokozót. Igaz, hogy a COVID-19 mutáció állatokban alakult ki, azonban nem egy olyan, klasszikus, állatról emberre terjedő fertőző betegségről – zoonózisról – van szó, mint pl. a veszettség vagy a lépfene. Az emberi megbetegedések nem a háziállatainktól származnak és fordítva is igaz: a mai ismeretek szerint az emberi megbetegedést kiváltó vírus nem betegíti meg a háziállatainkat.

A vizsgálati eredmények alapján kimondható, hogy a humán megbetegedések terjedésében az emberek egymás közötti közvetlen érintkezése, a cseppfertőzés (köhögés, tüsszögés) a legfőbb tényező. Eddig egyetlen eset ismert (Hongkongból) amikor egy fertőzött beteg kutyájának orrváladékából minimális mennyiségben ki tudták mutatni a COVID-19 vírust, de a kutyák fertőzésközvetítő szerepét, a vírus szaporodását kutyában az azóta elvégzett kutatások semmilyen formában nem tudták alátámasztani. Azóta további többezer kutya és macska mintáját tesztelték a vírusra, egyetlen pozitív esetet sem találtak.

  1. Vannak-e a háziállatok között terjedő koronavírusok?

Háziállatainkban (sertés, szarvasmarha, kutya, macska) is okoznak különböző koronavírus fajok megbetegedéseket – hasmenést, légúti tüneteket – ezek azonban nem terjednek át az emberre, nem jelentenek semmiféle humán egészségügyi kockázatot.

  1. Hogyan tudja megoldani egy otthoni karanténba (lakásba) kényszerült ember a kutyája sétáltatását?

Ebben az esetben szükség van egy segítőre, aki például a vásárlást is el tudja intézni az illetőnek. Az ideális megoldás az, ha a karantén idejére a segítő magához tudja fogadni az állatot. Célszerű előre inkább kettő, mint egy ilyen ismerőst keresni, hogy az esetleges kórházi kezelés estére is maradjon megoldásunk. Fő szabály, hogy a potenciálisan fertőzött személytől a lehető legnagyobb távolságot kell tartani, mindenféle személyes kontaktust (kézfogás, ölelkezés, puszi, stb.) szigorúan kerülni kell, maszkot és kesztyűt kell viselni az állat átvételekor és a visszavitelkor – és utána alapos kézmosás és kézfertőtlenítés javasolt. 

  1. Mekkora fertőzésveszélyt jelent a kutyasétáltatás, ha az csak kis területen (pl. egy kutyafuttató) oldható meg?

Ilyen esetekben is az emberek közötti kontaktus, a gazdik egymás közötti érintkezése jelenthet veszélyt. Ne fogjunk kezet, ne simogassuk egymás kutyáját, tartsunk a többi tulajdonostól a lehető legnagyobb távolságot (két méter távolságról is lehet beszélgetni).

  1. Szükséges-e a sétáról visszatérve fertőtleníteni a saját cipőnk talpát, esetleg a kutya mancsait?

A fertőzés egyetlen bizonyított terjedési módja az ember-ember közötti érintkezés, a kutya nem viszi be a fertőzést a mancsán sem. A szokásos tisztasági szabályok betartása természetesen indokolt – pl. ha sáros a kutya lába, akkor letöröljük. És természetesen alaposan kezet mosunk a megérkezéskor.

  1. Milyen fertőtlenítőszereket használjak?

A COVID-19 súlyos megbetegedést okozhat, de zsíroldékony külső burkának köszönhetően nem tartozik az ellenálló vírusok közé. Az alapos – legalább 15 másodperces – meleg vizes, szappanos kézmosás az esetek túlnyomó részében elegendő. Célzott kézfertőtlenítésre a koronavírussal szemben a leghatékonyabb a 69-71%-os alkolhol (etanol). Az alkoholos kézfertőtlenítők általában ilyen koncentrációban tartalmazzák a hatóanyagot, 1 perc behatási idő elegendő a vírus elpusztítására. Felületfertőtlenítésre az 1% Hypo oldat megfelelő.

  1. Miért szükséges felkészülnünk kisállataink eledeleinek pótlására?

Az állateledel boltok nyitvatartási idejét korlátozták, és a vásárlói roham, átmeneti készlethiány sem zárható ki. Négylábú családtagjaink védelme és élelmezésük biztosítása ugyanolyan fontos számunkra, mint bármely más családtagunké. Ugyanúgy, ahogy egy hosszabb nyaralás előtt felkészülünk arra, hogy Kedvencük is a rendszeresen etetett tápot kapja, most is gondoskodjunk megszokott tápjáról, hiszen egy nem megszokott tápról való átállás megterhelheti emésztőrendszerét, és a hirtelen eledel váltás hasmenést okozhat.

  1. Mekkora kockázatot jelent az állatorvosi rendelő felkeresése?

Az állatorvosi rendelőkre és az állatgyógyászati készítményeket forgalmazó helyekre nem vonatkoznak a kormány által meghozott nyitvatartási korlátozások, az állatok gyógyítása zavartalanul folytatódhat a szükséges óvintézkedések betartása mellett. Az esedékes védőoltásokat a COVID-19 járvány alatt is meg kell kapnia kedvencünknek, de egyéb betegsége is jelentkezhet, amellyel muszáj állatorvoshoz vinni.

Az emberekkel való érintkezésre azonban itt is figyelni kell. A váróban tartsanak egymás között legalább 1,5 méter távolságot – ha ez nem oldható meg, inkább a szabadban várakozzanak. Előnyös előre időpontot kérni, hogy lerövidítsük a várakozási időt. Javasolt a váróban és a kezelés alatt maszkot viselni, a rendelőbe való belépéskor használjuk a kézfertőtlenítőt.

Aki lázas, légzőszervi panaszai vannak (köhög, náthás), ne vigye a védőoltásra a kutyáját, kérjen meg arra más, egészséges személyt.

Aki az emberi koronavírusos járvány szempontjából veszélyeztetettnek minősül (például 14 napon belül fertőzött környezetben tartózkodott, vagy a magyar Kormány által a járvány miatt ideiglenesen beutazási tilalmi listán megnevezett országban járt), ne saját maga vigye állatorvoshoz a kutyáját, kérjen meg arra más, fertőzött környezettel kapcsolatba nem hozható egészséges személyt.

A mai ismeretek szerint az emberek járványos koronavírusos megbetegedése elsősorban az idős korosztályokban okozhat súlyos megbetegedést. Ezért azt javasoljuk, hogy a járvány lezajlásáig az idősebb állattartók - kerülve a saját fertőződésük lehetőségét - ne vigyék a védőoltásra a kutyájukat, kérjenek meg arra más, fiatal, egészséges személyt.

Fontos hatósági enyhítés, hogy a veszettség elleni, évente kötelezően beadandó emlékeztető oltások késedelmes beadását az Országos Főállatorvos közleménye alapján átmenetileg nem szankcionálják – ez gyakorlatilag az összevezetéses oltások elhalasztását teszi lehetővé, az egyéb állategészségügyi ellátásokat nem érinti.